Dom Dobry to dom naturalny, zbudowany w technologii strawbale (konstrukcja drewniana wypełniona kostkami słomy), z naturalnymi glinianymi i wapiennymi tynkami, przyjazny alergikom i wszystkim ceniącym otaczanie się naturalnymi materiałami.
Dom jest położony wśród lasów i pól, na południowo-zachodnim krańcu Puszczy Białowieskiej, w Obszarze Chronionego Krajobrazu "Puszcza Białowieska" (
mapka). Takie sąsiedztwo zobowiązuje! Nasz dom nie obciąża nadmiernie środowiska. Mamy gruntową pompę ciepła, dzięki czemu nie dymimy, oraz przydomową oczyszczalnię gruntowo-roślinną, zasilającą oczyszczoną wodą nasz sad. Nie używamy kosiarki, lubimy pająki, nie prasujemy pościeli, a po praniu suszymy ją wiatrem. Kompostujemy co się da i na potęgę. Zajmujemy się naszą ziemią, wprowadzając zasady permakultury, hodujemy warzywa bez chemii, karmimy wegetariańsko, ekologicznie i w miarę możliwości lokalnie.
Werstok-Dom Dobry to również Dom Twórczy z pracownią malarską właścicielki. Odbywają się tu warsztaty artystyczne, plenery i spotkania.
Dlaczego warto do nas przyjechać?
Mamy świeże, zdrowe powietrze - dom stoi kilka kroków od lasu i łąki. Pobyt u nas to prawdziwa ulga dla płuc i oczu.
Nasz dom ma przyjemny, zdrowy mikroklimat. Zewnętrzne ściany są wypełnione słomą i pokryte glinianymi tynkami i drewnem. Ściany mają grubość aż 60 cm!
Tutaj jest spokój i wolność od cywilizacyjnych przykrości - koło nas kończy się asfalt :).
Można wypocząć w hamaku, urządzić ognisko, pojeździć na wypożyczonym rowerze (koło Werstoku przebiega Wschodni Szlak Rowerowy Green Velo), wybrać się na spływ kajakowy Narewką lub odpocząć nad jednym z pobliskich zalewów.
Prowadzimy pyszną, wegetariańską, kolorową kuchnię. Goście dostają posiłki w słomianych koszach miejscowego wyrobu. Produkty, których używamy do przygotowywania dań, są pochodzenia lokalnego. Jajka i sery kupujemy od sąsiadów, przetwory robimy w domu, większość warzyw i ziół jest z naszego ogrodu, ale wspomagamy się także targiem w Hajnówce.
Każde śniadanie i obiadokolacja wyglądają inaczej i zależą od pory roku i fantazji kucharki. Poranna uczta może składać się z pasztetu z czarnej soczewicy, jajek na twardo, konfitury z czarnej porzeczki, chleba z niewielkiej, hajnowskiej piekarni.
Wiosną jest pesto z czosnku niedźwiedziego, zupa szparagowa z białych i zielonych szparagów oraz koktajle z młodą pokrzywą. Latem - pierogi z jagodami, pomidory w przepysznym połączeniu ze słonecznikową niby-fetą, kaparami i olejem z lnianki, marynowane młode buraki, salsa rzodkiewkowa, kozi twarożek od szczęśliwych kóz z sąsiedztwa.
Gdy robi się chłodniej, można z przyjemnością zjeść gorącą zupę. U nas pojawia się słoneczna zupa z żółtej cukinii z czerwoną soczewicą, pieczona dynia w towarzystwie czipsów z szałwi, makaron z maślakami i marynowane buraki z twarożkiem kozim. Przez cały rok korzystamy z domowych octów smakowych.
Można u nas kupić albo zamówić ekologiczne, smaczne produkty z zaprzyjaźnionych gospodarstw (sery, jaja, oleje, miód itp.).
Można tropić dzikie zwierzęta - w okolicy są żubry, jelenie, łosie, sarny, rysie, lisy oraz najprawdziwsze w świecie wilki. Jelenie, sarny i żubry można zresztą oglądać z okien domu. Nasze nocne, zimowe rekordy to 52 jelenie i ponad 20 żubrów w zasięgu wzroku!
Werstok jest położony w otulinie Puszczy Białowieskiej - jedynego w Polsce obiektu przyrodniczego z listy światowego dziedzictwa UNESCO.
W Werstoku jest zabytkowa, urokliwa, osiemnastowieczna cerkiew.
|
DO GÓRY